• Tuleva Koti

    1947 valmistuneen puutalon remontointia vanhan ajan hengessä

  • Remontti

    1947 valmistuneen puutalon remontointia vanhan ajan hengessä

  • Projekti

    1947 valmistuneen puutalon remontointia vanhan ajan hengessä

keskiviikko 27. marraskuuta 2013

0

Paperisota käynnissä

Toimenpidelupa maalämpöä varten saatiin eilen, arkkitehdin lähtötilannepiirrustukset tänään. Perunakellarin maalipintakin antautui, kun mies vuokrasi Ramirentistä koneen ja imurin. Maanantaina saatiin avaimet väliaikaiskotiin ja käytiin heti heittämässä peräkärryllinen kirjastonurkkausta verkkokellariin.

Nyt pakkaushommia muuttoa varten sekä tavallista elämistä pari päivää. Viikonloppuna taas projektin pariin (tosin noilta muuttolaatikoiden pakkaukselta tuskin voi välttyä minään päivänä), perunakellarin maalausta luvassa.

sunnuntai 24. marraskuuta 2013

0

Ekat sössimiset tehty

Perunakellarin, eli tulevan lämmönjakohuoneen maalaus osoittautuikin sitten astetta hankalammaksi. Kun ei sitten tarpeeksi hyvin tarkistettu, mitä maalia siellä on seinille sudittu. Viime viikonloppuna pesin seinät maalipesulla ja pinnasta tuli matta kuten luvattiin. Tämän viikonlopun ja seuraavan viikonkin tavoittena oli, että kalkkimaalia olisi sudittu useita kerroksia monena päivänä ja sitten vielä maalattu lattia normilla lattiamaalilla, jollaista siellä näyttää nytkin olevan jo. Perunakellarin lattiahan jää noille sijoilleen, vaikka muu kellari on tarkoitus kaivaa alemmas. Maalämpöpunppu on kuitenkin saatava sijoilleen ennen kun kellari voidaan purkaa ja siksi tuo pieni huone saa jäädä.

Projekti jatkui tänään miehen toimesta kalkkimaalin sutimisella, itse huhkin lasten kanssa pihamaalla tukevasti maahan betonilla kiinnitetyn pyykkitelineen ylöskaivuuhommissa. Mies oli sutinut maalia seiniin hetken aikaa, kun huomasi että vanha maali alkaa irrota. Ei siis kannattanut enempää sutia, jätettiin maalit kuivumaan ja haettiin raapimisvälineitä sen irrottamista varten. Mies palasi raksalle, minä jäin lasten kanssa kotosalle. Raksalta palasi kotiin harmaantunut ja erittäin pölyinen mies, minun ei kuulemma nyt kannata ihan hetkeen mennä talolle tai ainakaan kellariin. Teollisuusimuri on jo luvattu meille lainaan muoviset remppaovet nousivat ostoslistalla akuuttien hankittavien joukkoon.

lauantai 16. marraskuuta 2013

0

Talo muuttui raksaksi

Parketit suojattu! Se kävi yllättävän nopeasti ja tehokkaasti. Aamupäivällä jätettiin lapset enonsa ulkoilutettaviksi ja päästiin kaksin raksalle. Joka siis aamulla vielä näytti suhteellisen paljon ihan vaan talolta. Nyt se näyttää raksalta. Aamupäivän aikana kannettiin kovalevyt sisään ja saatiin alakerta suojattuakin. Sivussa vielä esiteltiin taloa jälleen sukulaisille. Tarkoitus oli olla loppupäivä kotosalla ja lasten kanssa, mutta urakan loppuunsaattaminen tuntui hyvältä ajatukselta. Palattiin siis kaikki talolle ja hommat luistivatkin kivasti, kaikki suojausta kaipaavat lattiapinnat ehtivät saada levyt päälleen.
Vanhaa seinäpaperiakin löytyi aulasta maalin alta. Löytyispä samanlaista jostain!

perjantai 15. marraskuuta 2013

0

Virallisesti Meidän

Reilu viikko kaupoista, talolla käyty lähes joka päivä (lähinnä fiilistelemässä) ja rahaa poltettu jo kiitettävästi. Perheessämme on nyt uusi, toivottavasti suhteellisen lyhytaikainen jäsen, remppa-auto. Lisäksi hankittu peräkärry (tämä tosin jo ennen virallisia talokauppoja), lapio, teippiä, puukkoja, kyniä, kovalevyä ja sorkkarauta. Eikä tässä vielä kaikki ja rahaa tarvitaan lähitulevaisuudessakin. Tämän vuoksi on mukavaa, että sitä löytyy sieltä mistä pitääkin.

Olin viikonloppuna ystävieni kanssa teatterissa, kun yhtäkkiä asia jymähti tajuntaan ja tarkistin tilanteen samantien. Kyllä! Tili, jossa remonttia varten lainaamiemme rahojen oli tarkoitus olla, ammotti lähes tyhjyyttään. Ja nyt siis puhutaan, ei nyt sadoista sentään, mutta useista kymmenistä tuhansista euroista. Maanantaina selvisi, että pankki oli unohtanut siirtää tilin näkymään meille, rahat olivat kyllä olleet siellä koko ajan. Ei me nyt oikeasti ajateltu, että ne ovat kadonneet, mutta vähänhän tuo aiheutti mietintää.

Talolla on reilussa viikossa saatu näkyvästi aikaan vähän, taustatöiden parissa on miehellä mennyt useampi ilta. Näkyviä muutoksia on vasta perunakellarissa, josta on nyt purettu osa hyllyistä. Tarkoitus on tyhjentää se huomenna kokonaan, pestä vielä jossain vaiheessa ja ehkä kalkkimaalatakin, jotta saadaan siistiä. Perunakellarin lattialle ei muusta kellarista poiketen tehdä mitään, sillä sinne tulee tekninen tila ja maalämpöpumppu. Maalämpö on sovittu porattavaksi parin viikon päästä, jos vaan luvat saadaan sitä ennen kuntoon. Tonttihan on tällä hetkellä rakennuskiellossa johtuen edellisten omistajien tekemättä jättämästä rekisteröinnistä, joten anomme poikkeuslupaa maalämmölle. Toivottavasti ehtii täksi vuodeksi, sillä öljy loppuu joskus joulukuun aikana, emmekä haluaisi enää tilata sitä lisää. Naapuri ei antanut porauttaa kaivoa talojemme väliin, mutta kaivolle löytyi ihan hyvä paikka etupihaltakin. Alppiruusu jää kuitenkin tällöin vaaravyöhykkeelle ja vaadinkin miestä tuomaan rautakauppareissulta sen lapion tämän vuoksi.

Talolla on vieraillut jo sukulaisiakin, vähän sama fiilis kun silloin kun lapset ovat syntyneet. Ihmiset haluavat nähdä uuden tulokkaan ja mielellään heti. Ja mielellämme me olemme myös kaikkia tulokkaita esitelleet, samppanjapullokin on taidettu jokaisen kunniaksi korkata.