tiistai 5. elokuuta 2014

1

Pintoja pukkaa

Ekat uudet pinnat lähes valmiina! Kylpyhuoneen ja suihkutilan seinälaatat ovat löytäneet paikoilleen. Samoin kodinhoitohuoneeseen tulevan kuraeteisen seinälaatat. Kaikki märkätilojen seinien kosteuseristykset ovat valmiina, yläkerroksista tulevat viemäriputket koteloitu, sähköt paikoillaan seinien sisällä ja kynnykset valettu. Vanhan saunan katossa lämmöneristeenä olleet oljet on poistettu, riventeeraukset muurattu ja suurin osa seinistä tasoitettu. Kellari alkaa näyttää siis jo aika hyvältä!

Lattian kanssa pitää vielä vähän odotella, laatta ei ehkä ole yllätys yllätys kuivunut vielä, eikä kosteusmittauksia varten sitä uskalla oikein lattialämmityksen takia rei'ittääkään. Parhaillaan odotellaan putkimiestä tekemään lattialämmityksen kytkennät loppuun, jotta sen avulla saataisiin valu varmasti kuivaksi ennen vesieristysten tekoa.


Amme saatiin kannettua sisään ja se odottelee nyt tulevassa askarteluhuoneessa lopullista sijoittamistaan. Ammeen kanssa kävi juuri kuten pelkäsinkin, se on vähän liian suuri. Kertaalleen jo muurattua saunan ja kylpytilan välistä seinäkettä piti vähän siirtää, jotta saunasta poistuessaan ei ihan joka kerta kompastuisi ammeeseen. Saunan ovi on suunnitelmassa piirretty sisäänpäin aukeavaksi, mutta yritämme saada tilan riittämään niin, että ovi voisi avautua ulospäin. Näin saisimme lauteita jatkettua pidemmälle ja tuntuisi että ihan turvallisuussyistäkin ulospäin avautuva ovi olisi kiva. Katsotaan mitä rakentuu ja mihin sentit riittävät.

Purkutöitäkin toki vielä vähän jatkettu, keittiön lattia ja viimeiset kiinteät komerot purettiin. Seuraavaksi selvitetään vielä kolmannen kerran kahden tilassa sijaitsevan tolpan kantavuutta ja toivottavasti saadaan poimia nekin paikoiltaan. Torstaina olisi tarkoitus alkaa sitten keittiönkin pintojen valmistuminen kun kirvesmies pääsee aloittamaan. Lattialaudat, puukuitulevyt, muurin tasoituslaastit ja jopa tapetit on haettu ja odottelevat nekin paikkojaan. Kalusteet ja koneet keittiöön saapuvat kuun lopulla, keittiösuunnittelijaa jännittää niin ettei henkeä meinaa välillä saada. Toivon tosiaan että nuo tolpat saadaan keittiöstä pois, muuten menee suunnitelman toteuttaminen aika hankalaksi.
Pihahommissa ollaan nyt oltu vähemmän, mutta ensimmäinen sadonkorjuu jäi marjojen osalta hyvin vähäiseksi. Siivekkäät ystävämme pistelivät mustaherukat nokkiinsa jo kesäkuussa, kolme marjaa saimme syödä itse. Karviaissato näkyy kokonaisuudessaan tässä:


Nämäkin olivat hintsusti raakoja ja ajateltiin noukkia ne parin päivän kuluttua pois. Toiset kuitenkin ehtivät ensin. Uskomattoman tehokkaasti oli yhden yön aikana joka ikinen karviainen kerätty pensaista! Puskien alle oli jätetty tyhjäksi koverretut kuoret kertomaan meille, että olemme aika typeriä. Ensi vuonna puolustaudun verkoin.Puna- ja valkoherukat eivät näköjään linnuille kelpaa, niitä ollaankin saatu itse syödä. Omenoita sentään näyttäisi tulevan runsaasti, ehkä niistäkin jää jotain myös meille ihmisille.

Etupihan alppiruusulle en keksinyt mitään paikkaa eikä se maanmuotoilun vuoksi voinut jäädä vanhalle paikalleen. Ruusu pääsi viikonloppuna uuteen kotiinsa Pakilaan. Viihtyy varmasti! Seuraavaksi etupihalta muuttaa pois ylikasvanut jasmiinipuska, jos joku on kiinnostunut niin saa tulla noutamaan.

1 kommentti: