tiistai 8. huhtikuuta 2014

0

Riitäisi jo asbestit

Asbestimiehet kävivät lauantaina viimeistelemässä purkuhommansa (kun se vessa oli unohtunut kokonaan purkaa) ja siinä sitten viime töikseen pyysivät vilkaisemaan yhtä juttua. Vessan lattialla on ollut viimeiset 40 vuotta ehkä maailman rumin parkettia esittävä muovimatto ja purkajat epäilivät sen kiinnitysliiman ja ehkä itse matonkin sisältävän asbestia. Ei nyt ihan heti olisi tullut itsellä mieleen, eivätkä asbestimiehetkään asiasta varmoja olleet. Sovittiin, että koska suojaukset ja imurit oli jo viety pois, tutkituttaisimme maton ja liiman ja mikäli sieltä ei haitta-aineita löytyisi, saisimme itse repäistyä tuon neliömetrin kokoisen matonpalan irti.

Sunnuntaina löydettiin sitten tuo samainen muovimatto veden vallasta. Lavuaari oli purkutöiden ajan irti ja vedet siis katki. Laitoimme lauantaina purkajien lähdettyä altaan paikoilleen ja vedet päälle, jotta vessaa voidaan käyttää ja käsiä pestä. Tarkistimme liitokset moneen kertaan ja ne pitivät. Kuitenkin jostain syystä pöntön takana ollut liitos oli löystynyt, vaikka pönttöä ei oltu irrotettu eikä liikutettu. Sieltä oli sitten tiputellut vettä lattialle lauantai-illasta sunnuntai-iltapäivään. Vettä oli niin paljon, että patterin läpiviennin kautta sitä oli valunut kellarin kattoon ja siitä maahan. Lattiaahan kellarissa ei edelleenkään ole, joten vahinkoja ei siellä ole aiheutunut, mutta muovimaton päällisen ja kellarin katon välinen matka on nyt arvoitus. Emme tiedä, onko vessan lattia suoraan betonilla, vai onko välissä puurakenteita ja puruja. Ja kuinka suurelle alueelle vesi on ehtinyt levitä. Kiusaus muovimaton irrottamiseen oli kova, mutta mietimme että koska talo on nyt imuroitu kaikesta asbestipölystä, olisi harmi alkaa pöllyyttelemään sitä lisää, jolloin imurointi olisi ollut ihan turhaa. Ja koska vesi tulee kellarin katossa ulos samasta kohdasta kun se ylhäällä sukeltaa maton alle, ei alue toivottavasti ole kovin laaja.

Maanantaiaamuna kiikutin sitten ensi töikseni näytteen matosta ja liimasta Pakilaan laboratorioon, illalla saatiin jo vastaus: Sisältää asbestia.


ARGGH.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti